Fima Projekti       |       Fima localis        |       Fima znanje       |       Fima prevajanje       |       Od kmetije do podjetja       

16
Sep
2013

Kako naj podjetnik popuste obrne v svoj prid

popustiČe se podjetnik ali podjetje politike popustov loti napačno, se lahko znajde v položaju, da izdelek ali storitev na koncu prodaja pod (proizvodno) ceno, s tem pa se povsem zaplete. Seveda se kupci veselijo vsakega popusta, a s stališča podjetnika je pretirano zanašanje na popuste kot metodo za pospeševanje prodaje lahko tudi kontraproduktivno, saj se mu lahko zažre v prihodke, če mu ne uspe dovolj povečati baze kupcev. Lahko pa se celo ujame v past, ko svojih izdelkov ali storitev sploh ne more več prodajati po »redni« ceni.

Nujno je, da podjetnik naredi izračun, pri tem pa naj bo njegov cilj, da mora tudi cena z največjim popustom dolgoročno prinesti plus - bodisi da z njim poveča prodajo svojih drugih izdelkov ali storitev po rednih cenah bodisi da si pridobi dovolj veliko število novih strank.

Če se podjetnik šele poskuša uveljaviti in ga na trgu ne poznajo, lahko izjemoma in le začasno, v promocijske namene, ceno izdelka spusti tudi pod proizvodno. Mora pa biti zelo pazljiv, da se mu taka politika ne zažre v prihodke. Če ima podjetnik ali podjetje dober izdelek in storitev, ljudje to prepoznajo in potem ima možnost, da po koncu akcije cene vendar tudi poviša.

Pri popustih je zelo pomembno, da podjetnik strank ne zavaja. Tudi zaradi krize, ki manjša kupno moč, so kupci veliko bolj ozaveščeni in še toliko bolj preverjajo in primerjajo cene izdelkov in storitev. Vse prej kot dobro je, če podjetnik sprva izdelek prodaja po redni ceni na primer 100 evrov, se zatem odloči ceno znižati na 90 evrov, v akciji za popust pa objavi, da je izdelek prej stal 120 evrov, samo da bi bil popust videti večji.

S cenami je kot z zaupanjem, navzdol jih je laže spraviti kot navzgor. A je malo pretiravanja v razmišljanju, da ni več mogoče povišati cene, ki jo je podjetnik na začetku poslovanja ali v posebni akciji postavil nizko. Če bodo kupci ugotovili, da ima podjetnik ali podjetje dobro storitev ali izdelek, ga bodo pripravljeni plačati tudi po višji ceni.

Ko se podjetnik enkrat odloči za zvišanje cen, je pri tem zelo pomembna dodana vrednost. Seveda je dodana vrednost sploh izjemnega pomena, izdelke in storitve je treba vseskozi izboljševati, da podjetnik ohrani stare stranke in pridobi nove. A pri zvišanju cene je treba na ta element še zlasti paziti. Kupci vse bolj dobivajo moč, so pa za dobro storitev ali izdelek še vedno pripravljeni plačati.

Zlasti pri oblikovanju cen storitev ima velik pomen tudi lokacija, saj ni nepomemben dejavnik, ali imaš na primer frizerski salon ali fitnes studio v Murski Soboti, Ljubljani ali pa Postojni.

Ko podjetnik oblikuje cene, mora z mini tržnimi raziskavami zbrati veliko informacij o kupni moči prihodnjih strank, o cenah in kakovosti, ki jo ponuja konkurenca, o tem, ali bodo njegove stranke zgolj lokalno prebivalstvo, morda tudi ali predvsem turisti, ali pa na drugi strani nabor njegovih morebitnih strank ne bo tako lokalno omejen (spletna prodaja). Čeprav je nujno zbiranje obsežnih in kakovostnih informacij, pa je hkrati vendar pomembna tudi preprosta intuicija.

Kar zadeva cenovno pozicioniranje na trgu, je sicer v vsakem primeru dobro, da se vsakdo, ki se loteva novega posla, če je le mogoče, preizkusi tudi v višjecenovnih segmentih. Umeščanje v višji cenovni razred od podjetnika sicer zahteva več naložb, imeti mora dober dizajn, veščine, prodajno omrežje, je pa res, da so v tem segmentu dobički veliki, če podjetniku ali podjetju uspe. Marsikomu sicer spodleti, marsikomu pa tudi uspe.

Vir: Finance, Albina Kenda