Fima Projekti       |       Fima localis        |       Fima znanje       |       Fima prevajanje       |       Od kmetije do podjetja       

07
Aug
2013

Trije milijoni evrov za Expo Milano leta 2015

 

expoVlada je junija sprejela sklep, da se bo Slovenija udeležila naslednje svetovne razstave Expo, ki bo v Italiji, predstavili pa se bomo s samostojnim paviljonom. Za izvajalca je izbrala SPIRIT, agencijo za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma.

Expo bo med 1. majem in 31. oktobrom 2015, glavna tema je »Nahranimo planet, energija za življenje«, lokacija pa je močno spremenjeno in dograjeno milansko sejmišče. Podteme bodo znanost in tehnologija za varno in kakovostno hrano, kmetijstvo in biološka raznovrstnost, inovacije v kmetijsko-prehranski verigi, izobraževanje o dietah, hrana za boljši življenjski slog, hrana in kultura ter sodelovanje in razvoj pri hrani. Na SPIRIT so prepričani, da je Expo odlična priložnost za mednarodno promocijo in utrditev ugleda Slovenije v svetu. Je tudi priložnost za izboljšanje slovensko-italijanskih odnosov, gospodarskega sodelovanja in trgovinske menjave med državama. SPIRIT bo imel za predstavitev na voljo tri milijone evrov, pojasnjujejo, podrobnosti pa še niso znane. Neuradno smo izvedeli, da bo razpis za sredstva objavljen jeseni.

Expo je nekomercialna razstava z dolgo tradicijo, že iz 19. stoletja. Slovenija se je leta 2010 udeležila razstave v Šanghaju, kjer so si slovenski paviljon ogledali trije milijoni obiskovalcev. Za predstavitev smo takrat porabili štiri milijone evrov. Kako izkoristiti letošnji Expo? Predstavitev je pomembna tako za državo kot za podjetja. Slovenskim podjetjem se priporoča, naj se osredotočijo na ekoinovacije. »Zelo pomembno je, da se država in podjetja predstavijo kot zelena regija,« to je po njenem mnenju vse bolj pomembno pri odločitvah vlagateljev. Pomembni so še obnovljivi viri energije in izdelki, katerih življenjski cikel ima čim manjši ogljični odtis. Predstavitev na svetovni razstavi, kamor se je po podatkih organizatorjev prijavilo že 131 držav in predstavnikov dejavnosti, pričakujejo pa 29 milijonov obiskovalcev je priložnost tudi za sklepanje partnerstev s sorodnimi organizacijami in podjetji.

Vir: Finance