Fima Projekti       |       Fima localis        |       Fima znanje       |       Fima prevajanje       |       Od kmetije do podjetja       

09
Jul
2013

 

Internacionalizacija

 

internacionalizacija_1V globalnem svetu je blagostanje posamezne države odvisno od mednarodne konkurenčnosti njenih podjetij in celotnega gospodarstva. Sprememba okolja, tehnološki napredek, nove zahteve kupcev in vse večja konkurenca so razlogi, zaradi katerih morajo biti podjetja aktivna in vedno korak pred drugimi. Cilj vsakega podjetja je dosegati čim višji dobiček, saj dobiček omogoča nove investicije, te pa podjetju omogočajo rast.

Podjetje lahko višje dobičke dosega s povečevanjem prihodkov ali zniževanjem stroške. Vsak nacionalni trg je omejen in podjetja, ki delujejo na omejenem trgu, dosežejo točko, ko nadaljnje povečevanje prodaje ni več mogoče. Slovenska podjetja se z to težavo, zaradi majhnosti naše države, srečajo še prej. Zraven tega pa se na slovenskem trgu pojavlja vse močnejša tuja konkurenca, ki zaradi ekonomije obsega in večjega obsega poslovanja lažje konkurira z nižjimi cenami. Ti razlogi jasno nakazujejo, da se morajo slovenska podjetja internacionalizirati.

Internacionalizacija je dinamičen in večdimenzionalen proces preko katerega podjetja povečujejo vključenost v mednarodne aktivnosti. Vključenost v mednarodno poslovanje lahko nastopi ob prodaji proizvodov na tuje trge, nakupu proizvodov na tujih trgih ali s sodelovanjem s tujim podjetjem na tujih trgih, zato lahko ločimo vhodno, izhodno ali kooperativno internacionalizacijo.

Internacionalizacija pomeni proces vključevanja v mednarodne aktivnosti in je odgovor na priložnosti in izzive, ki jih prinaša globalizacija. Internacionalizacija mora biti glavni del dolgoročne strategije podjetij, še posebej to velja za mala in srednje velika podjetja.

Razlogi, zakaj se mala in srednje velika podjetja odločijo za delovanje na tujih trgih, so zelo različni. V osnovi pa se delijo na zunanje in notranje razloge.

Pošlji povpraševanje

Za dodatne informacije in pojasnila smo vam na voljo na tel. št. 040 211 491 ali 02/62 00 788 ter na e-naslovu:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .